keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Maahanmuutto ja maaseutu

Ajattelin pitkään, että tähän nauriiseen en koske. En, koska se on liian arvoladattu, liian leimaavaa - ajattelet asiasta ihan mitä hyvänsä. Valitset puolesi: olet rasisti, tai suvakki ja jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaan. Huoh, muita sävyjä ei kertakaikkiaan ole olemassa!

Olen myös odottanut ja kaiketi uskonutkin, että päättäjät tekevät työnsä johon heidät on suurella rahalla palkattu: siis tekevät päätöksiä! Mutta ei kun ei.

Ensin muutama fakta:

- Suomeen on saapunut vuoden alusta alkaen 30 565 turvapaikanhakijaa.
- Suomen väestöön suhteutettuna tp-hakijoita on tullut neljänneksi eniten Euroopassa.
- Tänä vuonna saapuneet tp-hakijat ovat lähtöisin suurimmaksi osaksi:
  •  Irakista 19 819
  • Afganistanista 4 553
  • Somaliasta 1 938
  • Paljon puhutusta Syyriasta vain 751, eli 2,5% (Lähde: Migrin taulukko "Vireille tulleet turvapaikkahakemukset" ajanjaksolta 1.1.2015- 29.11.2015)
 - "Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi marraskuussa, että Suomi myöntäisi turvapaikan vain joka kolmannelle hakijalle. Noin kaksi kolmesta turvapaikanhakijasta tulisi Suomeen elintason perässä" (Ylen uutinen).

Kaikista faktoista huolimatta tuntuu vallalla olevan vahva mielikuva siitä, että tulijat ovat syyrialaisia pakolaisia. Jos kaksikolmasosaa ei tule mitään pakoon, niin mikä on koko homman pihvi? Ajattelevatko EU:n päättäjät, että Lähi-idän monitahoiset ongelmat ratkeavat kun väestö siirtyy Eurooppaan?

Voisipa lohduttautua ajattelemalla, että tapahtukoon mitä hyvänsä, niin melskeet ovat kaukana täältä maalta. Mutta kun en voi, sillä vastaanottokeskuksia putkahtelee joka syrjäkulmalle kuin sieniä sateella. On vaikeaa ideoida mielekästä tekemistä pikkukylissä täysin eri kulttureista tuleville. Ulkona on pari tuntia valoisaa, jalkapalloa ei voi pakkasessa potkia, kirjastossa on lähinnä suomenkielisiä kirjoja, eikä suomenkieltäkään ole kovin motivoivaa opiskella kun ei tiedä saako jäädä vai ei. Viihdetarjonta on R-kioski, kyläkauppa ja pururata. Neljän seinän sisällä tilanteet kiristyvät, ja avot poliisilla on taas keikka tiedossa.

Nyt poliisi on herännyt, ja kehottanut perustamaan keskuksia vain niille alueille, jotka ovat riittävän lähellä poliisia. Ken uskaltaa, lukekoon Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtajan tuoreen blogipäivityksen "Työturvallisuutta". Lainaan päivityksestä kaksi huolestuttavinta kohtaa:
Näin pitääkin olla, mutta: vastaanottokeskuksia on sijoitettu ympäri Suomea, myös harvaan asutuille alueille. Siellä on perinteisesti jouduttu odottamaan sen yhden ja ainoan poliisipartion paikalle saapumista pahimmillaan tuntikausia. Tukipartio on yleensä toteutumaton haavekuva.

Tietoon on tullut tilanne, jossa ainoana paikalla ollut poliisipartio on joutunut taistelemaan tiensä ulos, kymmenien vihamielisten nuorten miesten piirittäessä sen. Vie aikansa, ennen kuin kotouttaminen on niin pitkällä, että maahanmuuttaja tajuaa suomalaisen virkamiehen koskemattomuuden. Meillä Suomessa poliisin kivittäminen ei ole kansanhuvi. Onneksi.
---
Pelkään pahoin, että kohta Suomessa kaduille tulee Ranskan mallin mukaisesti sotilaita. Ammattitaidon ja osaamisen kannalta sekin on parempi kuin tehtävien jakaminen siviileille täydennyspoliisijärjestelmän kautta.

Ehei, en kuvittele että kaikki tp-hakijat melskaavat ja ovat turvallisuusuhka. Eivät ole, vain pieni osa ja samasta osasta myös kaikki muut tp-hakijat kärsivät.

Olen onnellinen siitä, että olen saanut elää maassa jossa ei ole sotilaita kaduilla, piikkilankoja ja barrikaadeja. Samaa olen toivonut lapsilleni, mutta en ole enää millään tapaa varma Suomen tulevaisuudesta. Saako sanoa, että huolettaa ilman että on rasisti?

Edit. Lisätty yksi kappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!