perjantai 20. maaliskuuta 2015

Katsahdin aurinkoon - olenko nyt sokea?

Nyt se tulee ja se aiheuttaa merkittävän vaaran. Lapset suojaan ja aikuistenkin on parempi pysyä sisällä. Lemin koulukeskuksessa Lappeenrannan lähellä peruttiin koululaisten välitunnit ja Kirkkonummen koulussa kaavailtiin samanlaista taktiikkaa. Kyseessä ei ollut myrkkyvuoto tai ihmisasumusten lähellä liikkuva karhu, vaan luonnon ilmiö - auringonpimennys.

Toisin kuin kirkkonummelaisessa koulussa, täällä ei otettu vanhempiin yhteyttä. Ei muistutettu, varoitettu, huolestuttu tai vouhotettu. Maalaisjärki voitti, hyvä niin. Jos lapselle kerrotaan koulussa, että auringonpimennys vahingoittaa silmiä ja voi aiheuttaa silmiin vaurion, sen pitää riittää. Jos näin yksinkertaista asiaa ei saa menemään koululaisille perille, miten käy kun kyseessä on astetta monimutkaisemmat asiat? Ikään kuin paljon puhuttu curling-vanhemmuus olisi tarttuva tauti, ja nyt se olisi tarttunut jo kouluihinkin. On curling-rehtoreita ja curling-opettajia. Ja se suuri pettymys, kun tuhannen oppilaan koulussa on vain neljät auringonpimennyksen katsomiseen sopivat hitsauslasit, kuten Kirkkonummella.

Asiat voi tehdä toisinkin. Eskarilainen kertoi heti kotiin tultuaan eteisessä ylpeänä, että he katsoivat auringonpimennystä. Pimennystä saattoi kuitenkin katsoa vain pienen hetken ajan, sillä käytössä olivat vain yhdet lasit ja samoja laseja odottivat myös ylä-astelaiset. Ala-astelainen taas kertoi, että heillä pimennystä sai katsoa hetken aikaa yhden kiertävän pleksin läpi tai vaihtoehtoisesti itseaskarreltu pahvilaatikko apuvälineenä.

Jos asioista haluaa tehdä monimutkaisia, silloin niistä todellakin saa monimutkaisia. Keep it simple - käytä maalaisjärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!