sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Kaikkea ulkomailta - suuri verkkokauppavertailu

Olen ostanut ulkomaisista verkkokaupoista pian vuosikymmenen ajan ja kertonut aiemminkin kokemuksistani. Postaus on ollut suosituin raapustukseni, ja aloitan nyt kesän kuluksi kantositeeseen kytkettynä suurprojektin, jossa arvioin, tutkin ja hutkin kymmeniä verkkokauppoja. Täydennän listaa pikku hiljaa, ja teen lisäyksiä ja tarkennuksia jos niin toivotaan :)

Kokemukset ovat luonnollisesti subjektiivisia ja täysin epätieteellisiä, eikä minulla ole kaupallisia yhteyksiä liikkeisiin.

Löpinät sikseen ja asiaan.

1. ALIEXPRESS (www.aliexpress.com)

Aliexpress on kuin valtava nettitori, jossa yksittäiset kiinalaiset myyvät uutta tavaraa, usein suoraan tehtaalta toimitettuna (eli drop shipping -myyntiä). Tämä on merkittävin ero eBayhin, jossa myydään myös käytettyä tavaraa.

Maksuvaihtoehtoja on useita, yleisimmät luottokortit käyvät ja erikoisuutena on Alipay, joka vastaa kaiketi Paypalia. Rahat vapautetaan Alilta lopullisesti myyjälle kun olet vastaanottanut tuotteen ja vahvistanut tilauksen saapumisen. Jos et saa tuotetta määrätyn ajan sisällä, voit riitauttaa kaupan ja saat halutessasi rahasi takaisin (tai sovit myyjän kanssa odottavasi tuotteen saapumista vielä tietyn määräajan).

Mitä hyvää?

Hinta, hinta ja... Alin vahvin puoli tuli varmasti selväksi. Tuotteita löytyy jo eurolla tai parilla ja postituskulut ovat usein ilmaiset. Miten ihmeessä kiinalaiset sen tekevät? Huomaa myös, että samaa tuotetta voi myydä tuhansia eri myyjiä, joten hinnat vaihtelevat paljon. Voit saada saman mekon yhdeltä myyjältä kympillä kun taas toinen pyytää satasen.

Olen tilannut Alista yli sata kertaa ja kaikki paketit ovat yhtä lukuunottamatta tulleet perille. Ehkä olen ollut poikkeuksellisen hyväonninen, en tiedä. Joskus harvoin toimitusajat ovat venyneet kolmeksi kuukaudeksi.

Valikoima on valtava, kaikkea löytyy - myös kopiotuotteita. Niiden ostaminen omaan käyttöön on sallittua, mutta myyntiin ostaminen ei (huomio huutis). Ali on siivonnut viime vuosien aikana huomattavasti sivustoaan kopiotavarasta, joka on johtanut siihen että myyjät sumentavat kuvissa brändilogot. Muista helppo nyrkkisääntö: jos Diorin laukku maksaa viisi euroa, se ei ole Diorin laukku. Ja ihan tosi, joku aina yllättyy tästä ja valittaa: "Ei ole totta, täähän on kopio" (sori brassit ja venäläiset, mutta olette kunnostautuneet tässä lajissa).

Kerrataan vielä - valikoima on ihan jätte. Jos Huutonetti on Uimastadionin maauimala, on Aliexpress Tyynimeri. Kaikkea löytyy, mutta en tilaisi mitään elollista. enkä myöskään mitään suuhun laitettavaa. Kuten: "Promotion made in 1970 Chinese Ripe Puer black Tea green natural health food,old tea cooked Pu erh tea lose weight products". (sumensin kaupan numeron)



Mitä huonoa?

Laatu vaihtelee todella paljon. Olen saanut kotiini muun muassa housut, joissa on vyötärönappi mutta ei napinläpeä...Turkisreunaisista käsineistä pöllysivät karvat ilmaan ja suoraan suuhun, pitkä naisten neuletakki olikin kokoa kolmevuotias ja pikkupyyhekumit olivat tosi pikkuisia - etusormen kynnen kokoisia.



Vaatteiden ja kenkien koot ovat kiinalaisia, eli todella pikkuriikkisiä. Jos olet Suomessa kokoa M, voi kiinakokosi olla vaikkapa XL tai XXL. Lue mitat huolella ja käytä mittanauhaa! Myös vaatteiden pituudet näyttävät kuvissa kiinattarien päällä toisilta: kuvassa puolisääreen ulottuva hame voi olla päälläsi minihame.

Kenkien. laukkujen ja käsineiden ostamisesta olen luopunut kokonaan - liian vaikeaa.

Mitä suosittelen?

Kännykkäkuoria ja -latauspiuhoja, kosketusnäyttökyniä, mekkoja, paitoja, sukkia (huomioi pienet koot), alusvaatteita, huiveja. lasten kerhotossuja, sisustustavaroita, koulutarvikkeita (kyniä, pyyhekumeja jne), viemärinavaajia (sellaisia rassityyppisiä), nappeja, jääkaappimagneetteja, hiustarvikkeita (pinnejä, pompuloita, koristeita), meikkisiveltimiä...


Mieleen jääneitä juttuja..

Kirjailija Katja Kettu taitaa myös ostaa Alilta. Ainakin hänellä oli naistenlehden kuvassa tismalleen samanlainen mekko kuin mitä omasta kaapista löytyy. Tai sitten Alissa kävi joku uniikkibutiikki.

Alissa on myyjäpersoonia laidasta laitaan. Kun kyselin yhden myöhässä olleen tuotteen perään, asioin selvästi räppärityylisen kauppiaan kanssa. "Hei muru, relaa vähän - se on jo matkalla." Oukei, paketti tuli, enkä muista enää menikö siihen lopulta kaksi vai kolme kuukautta.

~~~~~~
Jatkan verkkokauppa-aiheesta toisessa blogissa, ja laitan linkin hetimmiten tähän. Ajattelin, että niin on järkevämpi koska tästä aiheesta tulee kilometrin pituinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!