torstai 28. tammikuuta 2016

Itäraja pettää - avoimen portin leveys 1340 kilometriä

Eurooppa on ajautunut paikoittain kaaoksen partaalle, kun alueelle on saapunut lyhyessä ajassa yli miljoona tulijaa. Tämä on silti vasta kansainvaelluksen ensinäytös. Jos miljoona tulijaa saa EU:n tähän tilaan, miten käy kun Saksan kehitysministerin povaama kymmenen miljoonan ihmisen vyöry lähtee liikkeelle?

Välimeren ylitys on riskialtista, ja sen tietää yhä useampi lähtijä. Maareitit ovat kasvattaneet koko ajan suosiota, ja piskuinen Suomi pääsee vihdoinkin EU:n parrasvaloihin.

Olen ihmetellyt jo pitkään, miksi tulijat vaivautuvat kulkemaan raja-asemille Lappiin saakka, vaikka helpommalla pääsee marssimalla jo paljon etelämmästä suoraan rajan yli. Ei kai yksi raja-aita voi estää tulijaa kiipeämästä yli, eikä ponnistuskaan voi olla kummoinen kun takana on sentään tuhansia samottuja kilometrejä. Itärajalla on vartioita tällä hetkellä 1500 kappaletta, ja vain osa vartijoista on töissä kerrallaan - lisäksi suurin osa heistä työskentelee raja-asemilla. Eli todellisuudessa Suomella on 1340 kilometriä leveä, avoin portti tulijoita varten.

Keitä sitten on tulossa? No, ainakin niitä 30 eri kansallisuutta, joita on Lappiin viime aikoina saapunut. Kannattaa pitää mielessä, että autoonsa Kantalahdessa hiljattain paleltunut mies oli intialainen. Siis, haloo intialainen? Nyt voi Suomen maabrändiryhmä olla ylpeä itsestään - jopa Intiassa asti tiedetään, että Suomi on hyvä maa, jonne kannattaa pyrkiä henkensä kaupalla.

Onneksi Suomen viranomaiset toimivat päättäväisesti. Sisäministeri Orpo jutustelee mukavia Venäjän sisäministerin kanssa, ja kertoi myös nostavansa huolen esiin EU-kokouksessa. On jokseenkin liikuttavaa, miten Orpo uskoo puheenjohtajamaa Hollannin reagoivan jämäkästi Suomen tilanteeseen. Entäpä jos Hollanti onkin vain tyytyväinen, kun Eurooppaan tulijat saapuvatkin Suomeen, eivätkä Manner-Eurooppaan?

~~ ~~ ~~
Ps. Tätä postausta vähän myöhemmin uutisoitiin rajavartiolaitoksen alkavan valvoa itärajaa miehittämättömällä ilma-aluksella.

Toisin kuin osa vielä kuvittelee, yhä useammat tulijat eivät ole sotaa pakenevia ihmisiä vaan elintasokuilun ylittäjiä. Paremman elämän tavoittelemisessa ei sinällään ole mitään uutta tai väärää, mutta siinä on jos massat lähtevät liikkeelle somessa annettujen valheiden kannustamina (kaikki perille päässeet palkitaan rahalla, omalla asunnolla ja työpaikalla).

 ~~ ~~ ~~
EDIT. Oho, tänään (3.2.) uskalsi presidenttikin jo käyttää sanaa "kansainvaellus" puheessaan valtiopäivien avajaisissa. Niinistön hyssyttelevä puhetyyli on ärsyttänyt välillä, mutta nyt presidentti saa ainakin täältä täydet kymmenen pistettä rohkeudestaan nostaa ilmiön tämäkin puoli esiin. Vielä pari kuukautta sitten Niinistön puhe olisi voitu leimata jopa rasistiseksi.

"Maahanmuuttovirta Eurooppaan, myös Suomen osalta, on paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa. Kaikkien arvioiden mukaan ihmisvirta on tänä vuonna kasvussa. Tämä haastaa koko läntisen demokratian kyvyn auttaa. Ja haastaa eurooppalaisuuden rakenteet."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!