sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Mitä järkee: maalainen lähtee mökille

Kaupungissa asuessani ihmettelin usein sitä, miksi maalaiset lähtevät kesämökeilleen. Hehän asuvat jo maalla, siellä kukkean luonnon helmassa. Onko voikukka erinäköinen mökillä, tai tuoksuuko koivu paremmalta mökillä kuin omalla pihalla? Miehen mökkeilyinto on jonkin verran laantunut maalle muuton jälkeen, minä taas en ole ikinä ollut mökkeilijä luonteeltani. Lapset ja mies kuitenkin haikailevat välillä sinne, joten mökille on mentävä ainakin pari kertaa kesän aikana.

Kun kysyin lapsilta viimeksi miksi he niin haluavat mökille, selvitti tytär heti "siellä voi sukeltaa". Kotona lapset käyvät lähes joka päivä uimassa joessa, niin on tapahtunut myös tänä viileänä kesänä sillä puusauna lämpiää meillä melkein joka ilta. Sukeltelu kuuluu kuitenkin vain mökkielämään, se on ollut sääntö jota lapset ova kiltisti jo vuosia noudattaneet. Välihuomautuksena mainittakoon, että juttelin kevääällä paikallisen äidin kanssa, joka oli ihmeissään siitä että meidän lapset uivat joessa. "Onkohan se teidän kohtaalla sitten puhtaampaa... En ikinä päästäisi meidän lapsia uimaan siinä". En oikein tiennyt mitä sanoa, joten totesin vain, ettei meidän lapsille ole tullut mitään ikäviä seurauksia joessa uimisesta. Olin myös harmistunut, koska törmäsin taas ennakkoluuloon jota on vaikea, oikeastaan mahdoton, muuttaa. Kerran likainen, aina likainen.


Niin, miksi ihmeessä mökille? Ajattelen, että kysymys on niin yksinkertaisesta asiasta kuin ympäristön vaihdoksesta. Mökki on kotia huomattavasti alkeellisempi ympäristö ja siellä ei kerta kaikkiaan voi keskittyä mihinkään muuhun kuin mökkeilyyn. Nettiyhteydet pätkivät, ja netistä vierottautuu viimeistään silloin kun sivun latautuminen kestää 15 minsaa. Elämä on yksinkertaista ja keskittyy saunomiseen, syömiseen ja nukkumiseen ja syömiseen ja saunomiseen ja syömiseen. Kaikki on ihanan alkeellista, tiskaaminen vie puoli päivää ja vessassa käyminenkin on kokemus. Ollaan osa luontoa, ja siksi voidaan haista savulle ja sammalille ja vaatteetkin voivat olla kuin suoraan pöllövaarin kaapista. Ihan toista kuin kotona siis!

Itse en kaipaa mökkielämästä mitään. Sen sijaan kaipaan kulttuuria, luentoja, näyttelyitä, sellaista turhanpäiväistä ihmispöhinää. En kaipaa ulkohuusseja, puusaunaa tai mustikkametsiä, sillä Suomessa on joka puolella metsiä - ei niitä tarvitse mökiltä etsiä. Kaikesta huolimatta ajan yksin tänään kiltisti lähes 200 kilometriä mökille, perheeni on ollut jo siellä eilisestä alkaen. En mökkeile itseni vuoksi, vaan koska haluan olla mukana siinä iloisessa touhussa missä perheeni on, ja jos he nauttivat mökkeilystä, minä voin iloita siitä heidän kanssaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!