keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Viikossa 8 300 €, maistuis varmaan sullekin?

Tai sitten ei. Joka tapauksessa TE-toimisto lähestyi minua kutsulla koulutusesittelyyn, jossa kerrotaan työmahdollisuuksista öljynporauslautalla Norjassa. Ei voi mitään, toiset työt vain saavat mielikuvituksen lentämään. Näin jo itseni korkealla porauslautan kannella nojaamassa telineisiin ja vääntämässä öljyistä mutteria auki yltä päältä liejussa ja tukka kypärän alta merituulessa liehuen. Hei vaan Suomi, täällä tehdään miljonäärejä! Piti kuitenkin tarkastaa netistä ennakko-odotusten suhde todellisuuteen, joten miltä kuulostaa?

Plussat:

+ Keskipalkka on 8 300 euroa työviikossa, eli 133 000 vuodessa (tieto on Taloussanomista vuodelta 2012, joten varmaan nykyisin enemmän :) Norjan kruunuina palkka on melkein miljoonan, ja aina sanotaan ettei työnteolla voi rikastua.
+ Työviikkoja on vuodessa vain 16, muuten ollaan lomalla maissa ja silloin voi olla myös pieniä koulutuspätkiäkin.
+ Lautalla työskennellään täyshoidossa. Ruokaa on tarjolla vähän väliä ja niin paljon, että suurin työriski on ylilihavuus (kyseinen "tieto" keskustelupalstalta). Pyykätä ei tarvitse, eikä siivota. Terveyspalvelutkin löytyvät ja vapaa-ajalla voi istua elokuvateatterissa, käydä kuntosalilla tai vaikkapa pelata työkavereiden kanssa.
+ Työtilannetta kuvaillaan valoisaksi, ja puhutaan jopa työvoimapulasta kun kokeneet konkarit ovat jäämässä eläkkeelle.
+ Parhaimmillaan hyvällä tapaa yhteisöllinen ja samaan hiileen puhaltava työpaikka, sillä noin erityislaatuisessa ympäristössä työkaveriin on luotettava - kaverista voi olla oma henki kiinni.

Ei ihme, että norjalaiset ovat kateellisia näille "miljonääriksi 16 viikon työllä" - öljyduunareille. Kateutta siis löytyy, mutta ei työntekijöitä. Yhtälö ei selvästikään toimi, joten mikä työssä sitten mättää?

Sumuun on jo joenrannalla asuessa tottunut, merisumu ei olisi uusi juttu (joo, kökkö aasinsilta). Viime viikolla pysäkille talsittiin aamulla hernerokkasumussa.
Miinukset:

- Lautalla tietysti työskennellään viikkoja yhteen putkeen, joten perheelliselle työajat ovat raastavia ja perhesuhteet koetuksella. Palataan peruskysymyksen ääreen: voiko rahalla korvata vanhemman läheisyyttä?
- Keskustelupalstalla kuvaillaan, että työ on todella raskasta ja vaarallista. Työpäivät ovat pitkiä, vapaa-ajantilat pieniä ja työntekijät tulevat kymmenistä eri kulttuureista. Harvoin työelämässä tulee kaikkien kanssa yhtä hyvin juttuun, mutta kuvittele myös asuvasi ja viettäväsi vapaa-aikasi sen työpaikan mänteimmän tapauksen kanssa.
- Turvallisuussyistä on hyvä hallita myös norjankieltä, jota aika harva taitaa pelkän ruotsin pohjalta osata.
- Keskipalkka voi antaa väärän kuvan palkkatasosta, joidenkin keskustelujen mukaan todellinen öljyduunarin palkka on "vain" 60 000 - 80 000 euroa vuodessa. Myös öljyduunareilla on hyväpalkkaiset pomot, joiden palkat nostavat keskiarvoa.
- Norja on maailman kallein maa.
- Jos lautalla sattuu jotain ikävää, voivat olosuhteet olla todella armottomat. Myrsky kaatoi venäläisen öljynporauslautan ja lautta upposi 20 minuutissa. Vain 14 saatiin pelastettua, ja 50 katosi meren aaltoihin joulukuussa 2011.
- Vaikka on myös öljynaisia, on tämä jokseenkin selvä miestyö. Nappuloita voi painella kumpi hyvänsä, mutta monessa työtehtävässä vaaditaan silkkaa raakaa voimaa. Lisäksi olo voisi olla yksinäinen miesjoukossa, ja sukupuoli toisi varmasti ennakkoluulot esiin työkavereissa. Pitäisi olla ainakin kaksi kertaa pätevämpi kaikessa mitä tekee keskivertojannuihin nähden.

Päätin jättää miljonäärikoulutuksen väliin, ja olen varma että ihannetapauksia (nuoria, hyväkuntoisia ja perheettömiä miehiä) on hakeutumassa koulutukseen pilvin pimein. Mutta hei, jos norjalainen öljynporausfirma nyt lukee tätä ja haluaa kirjoittavan, ei ihan niin nuoren naisen palvelukseensa, keskustelen mielelläni aiheesta lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna kuulua itsestäsi - näpyttele viesti, kiitos! Odotan viestiäsi!